De Russische boycot van agrarische goederen raakt in Nederland producten die afgelopen jaar ruim een half miljard omzet opleverden. Inclusief de indirecte schade lopen de kosten op richting één miljard euro.

Dat stellen analisten van ING in een rapport dat deze week verschijnt en waarover het Financieele Dagblad beschikt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet eerder deze maand weten dat de exportwaarde van de geboycotte goederen afgelopen jaar 527 miljoen euro bedroeg. Het gros komt voor rekening van de zuivel, gevolgd door vlees en groenten.

Omdat het om uitvoer van eigen makelij gaat, is de winstmarge relatief hoog. Tegelijk gaat het om een bedrag dat 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport omvat. Het CBS meldde dinsdag dat er vorig jaar ongeveer 5.000 banen verbonden waren aan de directe export van de goederen naar Rusland die nu worden geboycot.

boycot goederen

Totale schade Russische boycot circa 1 miljard

De analisten van ING hebben becijferd dat er ook indirect schade is, omdat de boycot prijzen beïnvloedt en de tussenhandel en transportsector raakt. Neem je deze effecten mee, dan komt de totale schade voor Nederland naar schatting uit op 937 miljoen euro op jaarbasis. Voor de Europese Unie als geheel gaat het om 6,7 miljard euro.

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos kondigde maandag aan 125 miljoen euro uit te trekken voor het uit de markt halen of niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten, zoals tomaten, appels en peren, wortelen, druiven en komkommers.

De maatregel gaat onmiddellijk in en geldt in elk geval tot eind november. Als blijkt dat het onvoldoende is, zijn extra steunmaatregelen mogelijk, aldus Ciolos. Vrijdag komen experts van de lidstaten bijeen en begin september is er een extra vergadering van de EU-landbouwministers.

Marktprijzen gekelderd

Door het Russische invoerverbod – een reactie op de EU-sancties vanwege de Oekraine-crisis – blijven tuinbouwers met onverkoopbare voorraden groenten en fruit zitten, terwijl de marktprijzen zijn gekelderd. De Europese steunmaatregel moet hen helpen de gevolgen daarvan op te vangen. Volgens Ciolos helpt de maatregel de markt zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Normaal gelden dit soort steunmaatregelen alleen voor tuinbouwers die zijn aangesloten bij een productschap, maar bij wijze van uitzondering geldt het nu voor alle producenten. De organisaties worden wel belast met de uitvoering ervan.

Dijksma blij met besluit

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is blij met het besluit. “Dit is de juiste stap voor nu, waar Nederland in Europa voor gepleit heeft. De situatie voor groente- en fruittelers is ook in ons land het meest urgent. Het is dus belangrijk dat er direct actie wordt ondernomen op de markt voor onder meer appels, peren, tomaten en paprika’s.”

Samen met het nationale Nederlandse steunpakket kunnen de tuinbouwers zo door een moeilijke periode geholpen worden, aldus Dijksma. “Zo kunnen banen behouden blijven en kan de exportmotor blijven draaien.”

Rusland dreigt met extra sancties

Rusland dreigt meer sancties door te voeren als westerse landen nieuwe economische maatregelen treffen., zei  een woordvoerder van president Poetin dinsdag.

,,Verschillende opties worden uitgewerkt. We hebben herhaaldelijk gezegd dat Rusland geen voorstander is van sancties en we hebben dit niet geïnitieerd. Maar in het geval dat onze partners doorgaan met de niet constructieve en zelfs destructieve praktijken, volgen aanvullende maatregelen", aldus de zegsman.

De omvang van de nieuwe Russische sancties hangt volgens hem af van de maatregelen die westerse landen in de toekomst doorvoeren.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

Waarom sancties tegen Rusland niets oplossen, maar wel nodig zijn

Deze producten boycot Rusland: bakbananen, weekdieren en kaasfondue

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl